4 Ocak 2009 Pazar

Kriz ve tekstil işçileri paneli

Tekstil işçileri olarak çalışma yürüttüğümüz Buca bölgesindeki Begos, MTK ve Gıda Çarşısı’nda özellikle kriz gündeme geldiğinden bu yana ücretsiz izinler, işten atmalar, düşük ücret dayatmaları oldukça yoğun bir şekilde gündeme gelmeye başladı.

Hemen her gün yeni bir gelişme ile yüzyüze kaldık. Tüm bu yaşananların sonucunda Tekstil İşçileri Bülteni çalışanları olarak bunları gündemimize aldık. Düzenli olarak her hafta tekstil işçileri olarak toplantılar aldık. Bu toplantıların sonucunda ise “Krizin faturasını kapitalistler ödesin!” şiarı temelinde bir çalışma yürütüyoruz. Bölgedeki tüm işçilerin bu çalışmanın bir tarafı olması için toplantılar, imza kampanyası ve panel gerçekleştirme kararı aldık. Alınan kararlar doğrultusunda çalışmalarımıza başladık. İlk olarak, çıkardığımız imza föylerin dağıtımını fabrikalara ulaştırdık ve Buca’da merkezi bir noktada imza masası açarak panelin duyurusunu yaptık. Panel öncesindeki hafta ise paneli güçlendirmek üzerinden faaliyetler yürüttük.

Tüm bu çalışmaların sonucunda bugün saat 14.00’te DİSK/Genel- İş Sendikası Ertan Andaç Seminer Salonu’nda “Kriz ve Tekstil İşçileri” başlıklı panel gerçekleştirdik.

Panel öncesinde salona “Köle değil işçiyiz, örgütlüysek güçlüyüz!”, “Krizin faturası kapitalistlere!” pankartlarının yanısıra acil mücadele taleplerimizin yazılı olduğu ozalitlerimizi astık.

Panel, Tekstil İşçileri Bülteni çalışanı bir arkadaşımızın panelin içeriği üzerinden bilgilendirme ve hoşgeldiniz konuşması ile başladı. Panele ÇHD üyesi bir avukat konuşmacı olarak katıldı.

Avukat yaptığı konuşmada işten atmalar, ücretsiz izinler, kıdem tazminatı ve ihbar tazminatı, fazla mesailer üzerine hukuksal bilgilendirme ve mücadele yöntemleri üzerinde durdu. Sadece hukuksal mücadele vermenin yeterli olmayacağını asıl olanın işçilerin fiili-meşru mücadeleleri ile haklarını kazanmak olduğunu vurguladı.

Ardından Tekstil İşçileri Bülteni adına bir sunum gerçekleştirildi. Bülten çalışmasının nasıl başladığı ve bu aşamaya nasıl geldiği üzerine yapılan konuşmanın ardından krizin dünyada ve ülkemizdeki etkilerinin yanısıra özel olarak tekstil sektörüne yansımaları üzerinde duruldu. Çalışma yürüttüğümüz bölgedeki tekstil fabrikalarında krizin yarattığı sorunlar üzerinden yaşanan ücretsiz izinler, işten atmalar, yeni maaş zamlarının kriz bahanesi ile verilmemesi, ücretlerin düşürülmesi gibi somut örnekler de verildi. Krizin faturasının tekstil işçilerine de ödetilmeye çalışıldığı hatırlatıldı. Konuşmada krizin faturasını ödememek için fiili-meşru mücadeleden geçtiği geçtiği, bunun örneklerinin ise Sinter, Ünsa gibi fabrikalarda yaşanan süreçler olduğu belirtildi. Krizin faturasını ödememek için taban örgütleri oluşturarak mücadele etmenin önemine değinildi.

Konuşma, mücadeleyi ortaklaştırma ve büyütme çağrısı ile sona erdi. Panele verilen 5 dakikalık aranın sonrasında soru-cevap bölümüne geçildi. Soru cevap bölümünde canlı tartışmaların yaşandığı panel bir hafta sonra Buca Forbes girişinde krizle ve MTK Tekstilciler Çarşısı'nda yaşanan saldırı ile ilgili yapılacak basın açıklamasına ve aynı gün yapılacak tekstil işçileri toplantısına katılım çağrısı ile sona erdi.

Panele 40 kişi katıldı.

MTK, Gıda Çarşısı ve Begos’tan Tekstil İşçileri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder