29 Şubat 2012 Çarşamba

DİSK/Tekstil'de kirli çatışma

DİSK/Tekstil Sendikası, örgütlü olduğu en büyük fabrika olan Adana BOSSA’yı kaybetme riskiyle karşı karşıya. Yıllardır DİSK/Tekstil'in başına çöreklenen Rıdvan Budak ve ekibinin ağırlığı olan genel merkezle problemli olan Bossa Adana Şube yönetimi son olarak DİSK /Tekstil ile ipleri tamamen koparıp Hak-İş'e bağlı Öz İplik-İş Sendikası'na geçti.

Şube yönetim, denetim, disiplin kurulu ve temsilciler Tekstil'den istifa ederek Öz İplik-İş'e geçtiler.

26 Şubat 2012 Pazar

İzmir'de emekçi kadınlar buluştu!

İzmir'de sınıf devrimcileri, bahar sürecininin startını gerçekleştirdikleri 8 Mart etkinliği ile verdiler. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, BDSP'nin İzmir Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi'nde gerçekleştirilen bir etkinlikle kutlandı. Emekçi kadınların katılımının yoğun olduğu etkinlik, devrimci mücadele çağrısının öne çıktığı, coşkulu bir atmosferde geçti.

25 Şubat 2012 Cumartesi

İran'da tekstil işçileri: “Açız”

İran'ın Khorramabad kentindeki Parsilon tekstil fabrikasında çalışan 510 işçi 20 Şubat'ta işten atılmaları protesto ettiler.

Bu İran'ın en büyük naylon iplik üreten fabrikası ve burada 250 sürekli işçinin yanısıra 260 geçici işçi çalıştırılıyor. Tekstil işçileri mücadeleci geleneği ile biliniyor. Ahmedinejad Şubat 2011'de yaptığı bir konuşmasında “İran hiçkimsenin aç yatmadığı dünyanın ender ülkelerinden biridir” açıklamasını yapmıştı.

24 Şubat 2012 Cuma

ÇHD'den HEY Tekstil ziyareti

Alacakları için direnişte olan Hey Tekstil işçilerini Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi ve SES Şişli Şube yöneticileri ziyaret etti

Çağdaş Hukukçular Derneği MYK üyesi Av. Zeycan Balcı Şimşek, işçilerin direnişlerini selamlayarak “Burada haklarınız için direniyorsunuz bizler de hukukçular olarak maddi manevi ne gerekiyorsa bunları yapmaya hazır olduğumuzu bilmenizi istiyoruz. Buradaki direnişin kazanımı sadece sizin değil bütün işçi sınıfının kazanımı olacaktır. Mücadeleniz mücadelemizdir” dedi.

Kamboçya'da kadın işçiler kurşunlandı

Kamboçya'nın Bavet City kentinde ayakkabı ve giyim sektöründe 3 fabrikada büyük çoğunluğu kadınlardan oluşan 6 bine yakın işçinin sürdürdüğü grev devlet tarafından terörize edilmeye çalışılıyor.

Geçtiğimiz günlerde polisin greve saldırması sonucu 3 kadın kurşunlandı. Ağır yaralanan kadın işçi Puma için üretim yapan Kaoway Sportswear'da çalışıyor. Kadın işçiler daha fazla ücret için mücadele ediyorlar.

BEGOS'a 8 Mart çağrısı

İzmir Buca'da 8 Mart çalışmaları 26 Şubat'ta gerçekleştirilecek etkinliğe yönelik yapılan dağıtımlarla sürüyor.

23 Şubat sabahı Buca Ege Giyim Organize Sanayi Bölgesi (BEGOS) 2. Bölge'de dağıtım gerçekleştirildi. Birçok tekstil atölyesinin bulunduğu BEGOS'a yönelik dağıtımda BDSP imzalı 8 Mart bildirileri ile birlikte 26 Şubat'ta gerçekleştirilecek etkinliğin el ilanları dağıtıldı.

İşçilerle gerçekleştirilen sohbetlerde 8 Mart etkinliği anlatılarak Buca'dan kalkacak servis noktaları söylendi.

Devrimci 8 Mart Platformu Hey Tekstil işçileriyle

Devrimci 8 Mart Platformu, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün sınıfsal özüne ve tarihsel anlamına uygun olarak kutlanması için yaptığı hazırlıklar çerçevesinde Hey Tekstil işçilerini ziyaret etti.

Bugün saat 11.00’de gerçekleştirilen ziyaret ile direnişteki işçilerle hem sınıf dayanışma yükseltildi hem de Devrimci 8 Mart Platformu ile birlikte alana çıkma çağrısı yapıldı.

20 Şubat 2012 Pazartesi

8 Mart’ta mücadele alanlarına!

Bu yıl 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü 102. kez kutlayacağız. Dünyanın dört bir yanında kadınlar alanlara çıkacak ve hakları için haykıracaklar. Sermale devleti ise kadınların gözünü boyamak ve mücadele etmelerine engel olmak için türlü yöntemleri devreye sokacak. Ancak tüm bunlara karşı bu yıl alanlara çıkmak için pek çok sebebimiz var.

Bir yanda fabrikalarımızda çalışma koşulları hiç olmadığı kadar ağırlaşmış, ücretlerimiz de sefaletin altına düşmüş durumda, öte yanda ise her gün yeni bir kadın cinayeti haberi ile karşı karşıyayız.

New York’lu tekstil işçilerinin yolunda mücadeleye!

Her yıl 8 Mart geldiğinde gazeteler-TV kanalları birbiri ardına kof programlar yaparak “kadınlar günü”nü kutlamaktan bahsediyorlar. Seda Sayanlar, Hülya Avşarlar kadınlar günü mesajları veriyor, erkeklere kadınların hangi hediyelerden hoşlanacağının tiyoları veriliyor. Kapitalist sistem 8 Mart’ı sevgililer günü gibi hediye almaya endkesli, tüketime dayalı bir gün haline getirmek, içini boşaltmak istiyor. Oysa 8 Mart onların dediği gibi kof bir “kadınlar günü” değil işçi ve emekçi kadınların kanlarıyla ortaya çıkardıkları bir mücadele günüdür.

Hukuk köşesi: Kadın işçilerin çalışma yaşamındaki hakları nelerdir?

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü yaklaşıyor. Çok önceleri, dokuma işçisi kadınların, “eşit işe eşit ücret” ve çalışma saatlerinin düşürülmesi talebiyle başlattıkları mücadelenin ürünü olan 8 Mart’a bu kadar kısa bir süre kalmışken, kadın işçilerin çalışma yaşamındaki hakları ve sorunlarına kısaca değinmek istedik.

Bugün hala birçok işyerinde, kadın işçiler, erkek işçilerle aynı işi yapmalarına rağmen daha az ücret alıyorlar. Kadınlar hamile kalınca işten çıkartılıyorlar. Ancak bütün bu uygulamalar, yasa dışıdır. Çünkü İş Kanunu madde 5; işverene, “eşit davranma” zorunluluğu getirmiştir. İşveren, aynı işi yapan işçilere, ister kadın ister erkek olsun aynı ücreti vermek zorundadır. Ayrıca hamile kalan işçiyi, hamile kaldı diyerek işten çıkartamaz.

Direnişlerden...

Hugo Boss direnişi sürüyor...

Dünyanın ünlü tekstil tekellerinden olan Hugo Boss fabrikasının işçi düşmanı yüzü geçtiğimiz aylarda yaşanan sendikalaşma çalışmasının ardından gün yüzüne çıkmıştı. Ege Serbest Bölge’de (ESBAŞ) kurulu bulunan ve 3600 kişinin çalıştığı fabrikada işçiler, TEKSİF sendikasında örgütlenme çalışmaları başlatmışlardı. Bu sendikal faaliyetin açığa çıkması üzerine ise Hugo Boss tam bir işçi avı başlatarak kademeli olarak yüzlerce işçiyi işten çıkardı.

Bu pervasız saldırılara karşı işten atılan sendikalı işçilerin bir kısmı ise TEKSİF sendikası ile birlikte direnişe geçme kararı alarak patrona boyun eğmeyeceklerini dile getirdiler ve direnişe geçtiler. İşçiler eylemi ESBAŞ önünde sürdürüyor.

Billur Tuz direnişi 2. ayını dolduruyor...

İzmir’de Çiğli Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu bulunan Billur Tuz fabrikasında 2 Ocak 2012 Pazartesi direniş başladı.

Tek Gıda-İş Sendikası İzmir 3 No’lu Şube üyesi Billur Tuz işçileri patronun sendikayı tasfiyeye dönük ayak oyunlarına karşı mücadele ediyordu. İşçilerin birliğini bozamayan patronun son saldırısı tüm işçilerin çıkışını vermek oldu. Çıkışın ardından işçiler direnişe geçti.

Fabrika önünde direnişlerini sürdüren işçiler direnişin 22. gününde sabah saat 06.00’da, Billur Tuz adının ve ambleminin yazılı olduğu fabrikanın ortasındaki en yüksek bölgeye “Atılan işçiler geri alınsın / Billur Tuz İşçileri” imzalı pankart astı.

Savranoğlu Deri’de direniş sürüyor...

İzmir Menemen’de bulunan Savranoğlu Deri’de 2 işçi Deri-İş’e üye oldukları için işten çıkarıldı. İşçiler, işlerine dönmek için 3 Ağustos 2011’den itibaren fabrika önünde direnişe geçti. Ardından ise patron önce işçileri İstanbul’a sürdü, ardından ise toplu işten çıkarmaya başvurdu.
Fabrikayı da kağıt üzerinde kapatan patron, farklı bir isim ile üretimi sürdürüyor. İşçiler ise fabrikanın kapısının önünde derinişlerini sürdürmekteler.

İşçilere karşı her tür oyunu oynayan Savranoğlu patronu son olarak Ocak ayında direniş kırıcı işçileri direnişçilere saldırttı. Ayrıcı fabrikanın çevreye zararlı atıkları doğaya bıraktığı da bilinmekte.

(Tekstil İşçileri Bülteni Şubat 2012)

Sınıf hareketinden...

Hey Tekstil’de direniş

Mahmutbey’de kurulu olan Hey Tekstil, 2008’den beri işçilerin hiçbir hakkını vermeyerek, kölece sömürü koşullarında çalıştırıyordu. Son olarak 400’den fazla işçi 9 Şubat’ta işten atıldı ve kapı önünde direnişe geçti.

Billur Tuz direnişçisi Mehtap Tekin’den 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü mesajı...

Hayatın yükü her zaman kadınlardaydı, hala da aynı. Biz burada yani bu fabrikada da bunu gördük. Her yere koştuk, çalıştık çabaladık. Ama yani sonucu böyle oldu. Burada olmaktan pişman mıyız? Değiliz! Sonuçta biz hakkımızı arıyoruz. Bu şekilde kazanacaksak, bu şekilde devam edeceğiz. Sonuçta sömürülen her zaman biziz.

Hugo Boss direnişinden kadın işçilerle direniş sürecine dair konuştuk...

“Hugo Boss’a sendika girene dek buradayız!”

-Kadın işçi olarak direniş sürecinizdeki talepleriniz nelerdi?

Eylem Çelik: Hugo Boss’ta kadın işçilerin yaşadığı pek çok sorun var. Bizim kreş hakkımız yok. Çocuğunu bir yakınına bırakamayan arkadaşlarımız var. Vardiyalı çalıştığımız ve vardiya saatleri normal iş saatleriyle örtüşmediği için çok zorlanıyoruz.

17 Şubat 2012 Cuma

“Gece gündüz çalıştık, sokağa atıldık!”

Gasp edilen ücret ve tazminat hakları için 9 gündür direnen Hey Tekstil işçileriyle sınıf dayanışması büyüyor. 16 şubat günü eylem gerçekleştiren işçileri, direnişlerinin 10. gününde BDSP ziyaret edecek.

Hey Tekstil işçileri direnişinin 8. gününde (16 Şubat) fabrika önünden Star TV binasına yürüyüş gerçekleştirdiler. En önde “Haklarımız verilsin, hizmet ödülü geri alınsın!” pankartını taşıyan işçiler Mehmet Akif Mahallesi'nden geçişleri sırasında mahalle halkına ve esnafa, direnişe destek olmaları çağrısında bulundular.

14 Şubat 2012 Salı

Hey Tekstil'de direnişe devam

Mahmutbey’de kurulu bulunan Hey Tekstil işçileri ücretleri verilmeden işten atılmalarına karşı kararlı bir şekilde kapı önünde beklemeye devam ediyorlar.

Dün avukatlar direniş yerine gelerek işçilerin mücadelesine hukuksal açıdan her türlü desteği vereceklerini ve her zaman işçilerin yanında olacaklarını ifade ettiler. Bir grup işçi Bölge Çalışma Müdürlüğü'ne gitti ve daha önce verdikleri dilekçelerin aynısından tekrar verdi. Daha önceki dilekçeyle ilgilenmeyen müdürlük bu dilekçe üzerine işçilerle konuşma yaptı. Hey Tekstil’in bölge müdürlüğüne herhangi bir kapanma ya da işçi çıkarma bildirmediği öğrenildi. En yakın zamanda teftiş kurulunu firmaya göndereceklerini ifade eden yetkililer işçilerin tam sayı orada beklemelerini söylemişler. Bu arada dilekçe vermek için orada bulunan işçiler, Hey Tekstil'de sorumlu bulunan kişilerin işçilerin dilekçelerini yırtmaya kalktıklarını ifade ettiler.

13 Şubat 2012 Pazartesi

Şireci Tekstil işçisi iş bıraktı

Gaziantep Başpınar Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu olan Şireci Tekstil’de işçiler, Ocak ayında yapılan düşük zamlara karşı iş bıraktı. İşçiler geçtiğimiz yaz da yine zam talebiyle iş bırakmışlardı. İplik üretimi yapan Şireci Tekstil, toplamda 11 fabrikadan oluşuyor. Şireci Tekstil patronu, Ocak ayı için işçilere 5 ila 15 TL arasında zam yaparak işçilerin tepkisine yol açtı.

11 Şubat 2012 Cumartesi

Hey Tekstil'de direniş

Mahmutbey’de kurulu olan Hey Tekstil, 2008’den beri işçilerin hiçbir hakkını vermeyerek, kölece sömürü koşullarında çalıştırıyordu. Maaşlarını düzensiz ve eksik alan işçiler kendi aralarında örgütlenmeye, bu sorunlara karşı birlik olmaya çalıştıklarında ise teker teker ya da iş daralması bahane edilerek gruplar halinde işten atılıyorlardı. Geçtiğimiz yıllarda binin üzerinde işçisi olan Hey Tekstil’in işçi sayısı 400'e düştü. İşten çıkardığı işçilerin yerine az işçiyle çok iş çıkarma politikasını uygulayan patron, son bir yıldır ise gece-gündüz yevmiyeci işçi çalıştırarak üretimdeki boşluğu dolduruyordu.

7 Şubat 2012 Salı

Arslanlı Örme işçileri eylemde

Esenyurt-Hadımköy yolu üzerinde kurulu olan Spica ve Arslanlı Örme Limited, Sanayi ve Anonim Şirketi'nden bir buçuk ay önce çıkarılan işçiler haklarının bugüne kadar verilmemesini fabrika önünde oturma eylemi yaparak protesto ediyorlar.

Spica ve Arslanlı Örme Limited, Sanayi ve Anonim Şirketi, bir buçuk ay önce 'iflas' göstererek 645 işçiyi haklarını vermeden işten çıkarttı. Sürekli ileri tarihlerde ödeme yapacağını söyleyerek oyalayan fabrika patronuna karşı öfkeli olan işçiler, fabrika önünden ayrılmama kararı alarak tepkilerini gösteriyorlar.

3 Şubat 2012 Cuma

Arasta işçilerinden eylem

Gasp edilen ücret hakları için mücadele yolunu tutan Arasta Tekstil işçileri, firma önünde gözaltına alınmalarını protesto etmek için basın açıklaması gerçekleştirdiler.

İstanbul Güneşli’de kurulu Arasta Tekstil'de çalışırken keyfi gerekçelerle işten atılan ve 4 aylık ücret hakları gasp edilen işçiler, geçen hafta yaptıkları eylemden sonra işyerine giderek ücret haklarını istemişlerdi. Patron Meral Çetin işçilerle görüşmek istememiş ve polis çağırarak işçileri gözaltına aldırmıştı.

2 Şubat 2012 Perşembe

Arasta işçilerine gözaltı

Gasp edilen ücret hakları için mücadele yolunu tutan Arasta Tekstil işçileri gözaltına alındı.

İstanbul Güneşli'de kurulu Arasta Tekstil'de çalışırken keyfi gerekçelerle işten atılan ve 4 aylık ücret hakları gasp edilen işçiler geçtiğimiz hafta işyeri önünde basın açıklaması gerçekleştirmişlerdi. Yaşadıkları hak gaspının Arasta’ya özgü olmadığını ve bu gasplara karşı da işçilerin mücadele etmesi gerektiğini söyleyen işçiler 31 Ocak günü gözaltına alındılar.